Pilihan Jenis-Jenis Pembinaan Rumah Impian Anda

Pilihan Jenis-Jenis Pembinaan Rumah Impian Anda

Rumah Kelantan Top One Property

Bangunan boleh dikategorikan kepada lima jenis pembinaan yang berbeza iaitu tahan api, tidak mudah terbakar, kayu biasa, kayu berat, dan bingkai kayu.

Apakah 5 Jenis Pembinaan Bangunan?

 • Tahan Api
 • Tidak Mudah Terbakar
 • Kayu Biasa
 • Kayu Berat
 • Bingkai Kayu
 • Tahan Api
  Dengan jenis pembinaan seperti ini, dinding, tiang, lantai, dan bumbung adalah yang paling tidak mudah berkompromi ketika datang ke peringkat tahan api. Struktur ini biasanya mudah dilihat berdasarkan ketinggiannya. Bangunan tahan api setinggi lebih dari 75 kaki dan diperbuat daripada konkrit dan besi pelindung yang dicurahkan. Mereka direka untuk menahan kesan api untuk jangka masa yang panjang untuk mengelakkan api merebak. Pengudaraan di bangunan jenis ini bukanlah pilihan kerana bumbung juga mesti terdiri daripada bahan yang tidak mudah pecah.
 • Tidak Mudah Terbakar
  Jenis ini mendapat namanya “tidak mudah terbakar” bukan kerana ketahanan terhadap api, tetapi kerana bahan bakar yang disumbangkan oleh bangunan. Bangunan sekolah yang lebih baru adalah contoh biasa dari jenis pembinaan ini. Bangunan-bangunan ini biasanya mempunyai lantai logam dan bumbung logam dengan tembok batu. Mereka adalah yang paling stabil dari segi keruntuhan apabila terkena api.
 • Kayu Biasa
  Bangunan-bangunan ini juga disebut struktur bata dan rasuk. Jenis pembinaan ini mempunyai dinding bata atau rasuk dengan atap kayu atau lantai yang tidak dilindungi daripada kebakaran. Semua atau sebahagian elemen struktur dalaman (bingkai, lantai, siling, dll.) mudah terbakar. Anda akan melihat pembinaan biasa di bangunan lama dan baru.
 • Kayu Berat
  Bangunan jenis ini mempunyai dinding luaran dan elemen dalaman yang tidak mudah terbakar. Bangunan ini terbuat dari kayu pepejal atau berlapis. Semua anggota kayu mesti memenuhi keperluan dimensi. Tiang kayu dan rasuk mestilah setebal sekurang-kurangnya 8 inci. Papan berat untuk lantai dan bumbung mestilah setebal sekurang-kurangnya 6 inci. Sekiranya bangunan jenis ini terbakar, mereka memerlukan banyak air untuk dipadamkan, tetapi mereka tahan dengan baik terhadap api dan tidak mudah runtuh kerana jisim strukturnya.

 • Bingkai Kayu
  Bangunan berbingkai kayu adalah yang paling mudah terbakar dari semua jenisnya. Jenis ini juga membolehkan bahagian dalaman yang mudah terbakar (bingkai struktur, dinding, lantai, dan bumbung) dibuat sepenuhnya atau sebahagian dari kayu. Jenis ini biasa dijumpai di rumah moden. Mereka sering mempunyai kayu yang terdedah sehingga tidak tahan api. Ia menyala dengan ketara tetapi cukup tahan terhadap keruntuhan kecuali jika ia adalah pembinaan ringan, dan ia akan gagal dalam beberapa minit.

Dengan pelbagai jenis bangunan di sekitar kita, anda mungkin ingin memerhatikan bahan dan struktur di sekeliling anda dan dapat memberi anda lebih banyak pengalaman dalam mengembangkan perhatian untuk pembinaan bangunan. Dengan membezakan pembinaan bangunan ini kepada lima jenis, anda sendiri boleh menentukan struktur mana yang terbaik untuk pembinaan baru bagi rumah idaman anda.

𝗧𝗢𝗣 𝗢𝗡𝗘 𝗣𝗥𝗢𝗣𝗘𝗥𝗧𝗬 adalah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Kota Bharu, Kelantan. Syarikat ini dimiliki oleh 100% Melayu Bumiputra. Ramai yang kagum dengan rumah yang telah kami bina dengan harga yang ditawarkan. Spesifikasi rumah yang kami tawarkan dengan harga mampu milik tidak mampu ditawarkan oleh pemaju lain. Bagi kami, biar untung kecil, janji anda tersenyum puas apabila menerima kunci rumah!

Whatsapp team kami sekarang untuk lebih lanjut:

Wan Zailani
wasap.my/60139139191/rumah

Wan Izzat
wasap.my/60129029191/rumah

Faizi Izwan
wasap.my/60199004334/rumah

Haqif Azmi
wasap.my/60143347464/rumah

Farahani Razali
wasap.my/60145022150/rumah

𝐓𝐎𝐏 𝐎𝐍𝐄 𝐃𝐄𝐕𝐄𝐋𝐎𝐏𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐒𝐃𝐍 𝐁𝐇𝐃
📍 Lot 2007 Tingkat 1 Block JSection 37,
Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

📞 09 773 9191

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Archives