Kenali Jenis-Jenis Slab (Papak) Dalam Industri Pembinaan.

Kenali Jenis-Jenis Slab (Papak) Dalam Industri Pembinaan.

SLAB

Slab atau dalam Bahasa Melayu dikenali sebagai Papak, adalah elemen struktur, terbuat dari konkrit, yang digunakan untuk membuat permukaan mendatar rata seperti lantai, dek bumbung dan siling. Papak pada umumnya setebal beberapa inci dan disokong oleh rasuk, tiang, dinding, atau tanah.

Jenis-jenis papak.

  1. Papak Sehala
  2. Papak Papan Lantai
  3. Papak Dua Hala
  4. Papak Rata
  5. Papak Teras Berongga
  6. Papak Komposit

1.Papak Sehala
Papak disokong oleh rasuk di dua sisi bertentangan. Pengukuhan utama disediakan pada jarak yang lebih pendek kerana lenturan.Beban dibawa sepanjang satu arah dalam papak sehala.
Secara amnya semua papak Cantilever adalah papak sehala. Beranda adalah contoh praktikal papak sehala.


2. Papak Papan Lantai
Ia terdiri daripada papak lantai, biasanya setebal 50 hingga 100mm, disokong oleh tulang rusuk konkrit bertetulang (rasuk). Tulang rusuk biasanya tirus dan jarak seragam pada jarak yang tidak melebihi 750mm. Ianya merangkumi dari depan hingga ke belakang bangunan. Tujuan utama mereka adalah untuk menyokong lantai tetapi mereka juga mempunyai fungsi penting untuk mengikat dinding sehingga memberikan kestabilan struktur pada bangunan.


3. Papak Dua Hala
Papak disokong oleh rasuk di keempat-empat sisi.Pengukuhan utama disediakan di kedua-dua sisi kerana lenturan berlaku di kedua-dua belah pihak.Beban dibawa sepanjang kedua arah dalam papak dua arah. Jenis papak ini digunakan untuk membina lantai bangunan bertingkat.


4. Papak Rata
Papak rata adalah papak konkrit bertetulang dua arah yang biasanya tidak mempunyai rasuk dan gelang, dan beban dipindahkan terus ke tiang konkrit yang menyokong.


5. Papak Teras Berongga
Papak teras berongga, juga dikenali sebagai papan lengkung, papan teras berongga atau hanya papan konkrit adalah kepingan konkrit prategasan yang biasanya digunakan dalam pembinaan lantai di bangunan pangsapuri bertingkat. Ia tidak terdedah kepada api, tidak akan reput, adalah sangat tahan lama dan boleh dipercayai, dan tahan kelembapan. Papak teras berongga juga digunakan dalam pembinaan jambatan.


6.Papak Komposit
Papak komposit adalah papak yang dibuat dengan kepingan keluli berprofil sebagai penutup tetap, mampu menampung berat konkrit basah, keluli penguat dan pembinaan yang dikenakan beban pada fasa pembinaan. Manfaat utama termasuk ketahanan yang sangat baik terhadap kakisan dan reput, yang dapat mengurangkan ketahanan struktur yang dibina dengan kayu dan keluli dengan ketara.

TOP 𝗢𝗡𝗘 𝗣𝗥𝗢𝗣𝗘𝗥𝗧𝗬 adalah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Kota Bharu, Kelantan. Syarikat ini dimiliki oleh 100% Melayu Bumiputra. Ramai yang kagum dengan rumah yang telah kami bina dengan harga yang ditawarkan. Spesifikasi rumah yang kami tawarkan dengan harga mampu milik tidak mampu ditawarkan oleh pemaju lain. Bagi kami, biar untung kecil, janji anda tersenyum puas apabila menerima kunci rumah

Whatsapp team kami sekarang untuk lebih lanjut:

Wan Zailani
wasap.my/60139139191/rumah

Wan Izzat
wasap.my/60129029191/rumah

Faizi Izwan
wasap.my/60199004334/rumah

Haqif Azmi
wasap.my/60143347464/rumah

Farahani Razali
wasap.my/60145022150/rumah

𝐓𝐎𝐏 𝐎𝐍𝐄 𝐃𝐄𝐕𝐄𝐋𝐎𝐏𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐒𝐃𝐍 𝐁𝐇𝐃
📍 Lot 2007 Tingkat 1 Block JSection 37,
Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

📞 09 773 9191

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Archives