Ketahui Perbezaan Antara Bata Tanah Liat Dengan Bata Konkrit

Ketahui Perbezaan Antara Bata Tanah Liat Dengan Bata Konkrit

Bata Tanah Liat VS Bata Konkrit

Semua batu bata tidak dibuat sama dan jika anda mempertimbangkan untuk membeli rumah atau memiliki rumah, anda mungkin berminat untuk mengetahui beberapa perbezaan antara bata tanah liat dan batu bata konkrit.

Perbezaan antara bata tanah liat dan bata konkrit cukup besar dari segi komposisi dan penggunaannya. Salah satu dari dua bahan ini harus dipilih mengikut jenis projek dan tujuan penggunaan bangunan yang akan dibina. Sekiranya ia tidak diambil kira dengan betul semasa membuat pilihan, hasil negatif mungkin dihadapi dari segi kecekapan dan kos struktur.

Pada fasa awal projek, titik yang paling penting adalah pemilihan bahan. Dalam hal ini, perbezaan antara bata tanah liat dan bata konkrit harus diketahui dan diambil kira serta kebaikan dan keburukannya.

Perbezaan Antara Bata Tanah Liat Dan Bata Konkrit Dapat Disenaraikan Seperti Berikut:

 • Kekuatan mampatan bata konkrit lebih tinggi daripada bata tanah liat.
 • Bata konkrit mempunyai ketahanan air yang jauh lebih tinggi. Mereka tidak menyerap air, oleh itu boleh dikatakan mempunyai konsistensi yang hampir dengan kalis air.
 • Bata konkrit mempunyai jangka hayat yang lebih pendek daripada bata tanah liat. Blok konkrit memberikan hasil yang cekap sehingga 100 tahun. Batu bata tanah liat boleh mencapai hingga 1000 tahun.
 • Dari perspektif seni bina, bata tanah liat dapat mempunyai penampilan yang lebih estetik. Tetapi bata konkrit selalu lebih kuat dan ada aplikasi yang akan menambah penampilan yang cantik pada bahagian luarnya
 • Bata konkrit boleh dicat dengan senang. Bata tanah liat mengeluarkan garam logam yang menyebabkan cat terkelupas/tertanggal .

  Bata Tanah Liat VS Bata KonkritBata Tanah Liat

 • Diperbuat daripada tanah liat yang dicampur dengan pasir dan dibakar.
 • Sukar disusun dengan kemas kerana kerana bentuk yang tidak sekata (pengecutan bata yang berbeza ketika proses bata tanah liat dibakar).
 • Menggunakan simen yang banyak untuk lepaan (plastering) kerana bentuk bata yang tidak sekata. Rumah menjadi lebih sejuk kerana ia mampu menahan haba dan kelembapan.
 • Ia nya tahan api


Bata Konkrit

 • Diperbuat daripada campuran pasir,simen dan air.
 • Bentuk bata yang sekata mudah disusun dan diplaster.
 • Jimat penggunaan simen lepaan (plaster simen) kerana lebih tersusun rata.
 • Rumah agak panas berbanding menggunakan bata tanah liat.

Sekiranya anda menggunakan batu bata untuk tujuan hiasan, maka bata konkrit mungkin merupakan pilihan anda yang lebih baik. Dalam bentuk bata, bata konkrit adalah produk yang jauh lebih serba boleh. Bata konkrit terdapat dalam pelbagai bentuk – dari segi empat sama dan segitiga hingga oktagon dan trapezoid. Sebaliknya, bata tanah liat biasanya terhad pada bentuk yang lebih tradisional seperti segi empat tepat.

Ingin membeli rumah di Kelantan? Atau ingin membina rumah di atas tanah sendiri? Kami di 𝗧𝗢𝗣 𝗢𝗡𝗘 𝗣𝗥𝗢𝗣𝗘𝗥𝗧𝗬 sedia membantu merealisasikan impian anda untuk memiliki mahligai idaman yang di impikan.

klik untuk whatsapp:

Wan Zailani
wasap.my/60139139191/rumah

Wan Izzat
wasap.my/60129029191/rumah

Faizi Izwan
wasap.my/60199004334/rumah

Haqif Azmi
wasap.my/60143347464/rumah

Farahani Razali
wasap.my/60145022150/rumah

𝐓𝐎𝐏 𝐎𝐍𝐄 𝐃𝐄𝐕𝐄𝐋𝐎𝐏𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐒𝐃𝐍 𝐁𝐇𝐃
📍 Lot 2007 Tingkat 1 Block JSection 37,
Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

📞 09 773 9191

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Archives