Pelbagai Jenis Siling Untuk Ruang Komersial dan Kediaman Anda

Pelbagai Jenis Siling Untuk Ruang Komersial dan Kediaman Anda

Pelbagai Jenis Siling Untuk Ruang Komersial dan Kediaman Anda

Jenis siling yang anda pilih bergantung pada ruang tertentu dan juga tujuan reka bentuk anda. Adakah anda memerlukannya lebih terperinci dan menarik? Atau adakah perlu melampaui estetika asas dan mempunyai aspek prestasi yang unggul?

Memahami pelbagai jenis siling dapat membantu anda dalam menentukan jenis siling manakah yang patut anda gunakan untuk pembinaan sesebuah bangunan atau rumah impian anda. Di sini kami kongsikan jenis siling tersebut :

  1. Siling Konvensional
  2. Siling Tergantung
  3. Siling berkubah, dulang, dan teluk
  4. Siling Rasuk
  5. Siling Terdedah

  • Siling Konvensional

Jenis pembinaan siling konvensional biasanya terdapat di rumah. Siling ini mempunyai kemasan drywall standard dan diperbuat daripada bahan kos rendah, memerlukan pemasangan yang mudah.Siling konvensional adalah sederhana dan rata – dan biasanya antara 8 hingga 9 kaki tinggi dan boleh muat dengan ukuran bahan binaan khas.Walaupun lebih mudah diakses, sebuah bilik akan terasa tertutup jika siling terlalu rendah. Menaikkan siling dengan beberapa kaki dapat membuka ruang dengan ketara, dan bahkan meningkatkan nilai bangunan untuk dijual kembali.

  • Siling Tergantung

Siling gantung adalah siling rata yang berada di bawah siling yang ada. Ia mempunyai grid logam yang digantung dari siling yang sedia ada atau dari lantai di atas, dan panel siling diletakkan ke dalam grid. Selalunya, siling yang digantung digunakan untuk menyembunyikan pendawaian dan paip yang anda perlukan akses mudah. Walau bagaimanapun, siling yang digantung menurunkan tinggi siling asal sekurang-kurangnya enam inci. Ini boleh menjadi masalah, terutama di ruang bawah tanah, di mana siling gantung sering digunakan.

  • Siling berkubah, dulang, dan teluk

Ketiga-tiga jenis siling ini serupa. Mereka menyediakan peralihan antara dinding bilik dan siling, menambahkan elemen hiasan ke bilik dan menambah ketinggian ke bilik. Sudut siling berkubah atau lengkungan jauh dari dinding. Siling dulang seharusnya menyerupai dulang terbalik. Mereka sering dicirikan oleh siling rata dengan sisi miring dari dinding untuk bergabung dengan siling. Akhirnya, siling teluk mempunyai permukaan cekung bulat yang menghubungkan dinding dan siling.

  • Siling Rasuk

Siling rasuk biasanya terdapat di lorong dan koridor untuk tetapan komersial dan ruang tamu dan ruang makan untuk tempat kediaman.Walaupun dianggap gaya kontemporari, sebenarnya bentuk siling tradisional. Dicipta terutamanya dari kayu keras atau cemara, siling rasuk memberikan rumah gaya klasik dan pendesaan.

  • Siling Terdedah

Siling yang terdedah dicirikan oleh rasuk, rangka, atau sistem paip yang ditinggalkan atau terdedah. Ini sering dijumpai di rumah yang lebih tua. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menggunakan rasuk buatan dan memasangkannya ke siling untuk mendapatkan kesan bersejarah.

Ingin membeli rumah di Kelantan? Atau ingin membina rumah di atas tanah sendiri? Kami di 𝗧𝗢𝗣 𝗢𝗡𝗘 𝗣𝗥𝗢𝗣𝗘𝗥𝗧𝗬 sedia membantu merealisasikan impian anda untuk memiliki mahligai idaman yang di impikan.

klik untuk whatsapp:

Wan Zailani
wasap.my/60139139191/rumah

Wan Izzat
wasap.my/60129029191/rumah

Faizi Izwan
wasap.my/60199004334/rumah

Haqif Azmi
wasap.my/60143347464/rumah

Farahani Razali
wasap.my/60145022150/rumah

𝐓𝐎𝐏 𝐎𝐍𝐄 𝐃𝐄𝐕𝐄𝐋𝐎𝐏𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐒𝐃𝐍 𝐁𝐇𝐃
📍 Lot 2007 Tingkat 1 Block JSection 37,
Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

📞 09 773 9191

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Archives