Kenali 9 Jenis Pintu Yang Biasa Digunakan.

Kenali 9 Jenis Pintu Yang Biasa Digunakan.

Terdapat beberapa jenis dan gaya pintu yang selalu digunapakai. Sebelum pemilihan jenis pintu tersebut, perlulah mengambil kira konsep & praktikaliti terlebih dahulu. Berikut 9 jenis pintu yang biasa digunakan :

Pintu Gelangsor ( SLIDING DOOR)

Pintu gelangsor biasanya dibuat dari kayu, kaca atau dipenuhi dengan cermin. Kebanyakan pintu ini digunakan sebagai pintu almari apabila dipasang didalam rumah. Walaubagaimanapun menjadi trend sekarang menggunakan pintu jenis gelongsor untuk pintu utama kedua di tempat kita kerana bukaan boleh menjadi lebih luas dan rekabentuknyan lebih menarik dan memenuhi ruang dinding. Selain itu, kelebihannya juga adalah mengambil sedikit ruang lantai kerana pintu meluncur di sepanjang dinding dan bukannya terbuka.

Pintu Poket (POCKET DOOR)

 Pintu poket digunakan di seluruh rumah. Yang paling biasa digunakan di rumah-rumah jenis konsep English, mereka menjadi lebih biasa kerana pembinaan penjimatan ruang mereka. Tidak seperti pintu gelangsor, pintu poket sebenarnya meluncur ke dinding, bukan di sepanjang sisinya.

Pintu Lipat (FOLDING DOOR)

Pintu Lipat (biasanya dalam bentuk dua kali lipat) pada kedua sisi dan biasanya digunakan dalam almari, bilik dobi, pantri dan ruang kecil yang lain. Walaubagaimanapun, ianya juga banyak direka dalam banyak lipatan kerana pintu jenis ini sangat praktikal untuk mendapatkan bukaan yang luas dan tidak mengganggu ruang lantai.

Pintu Siram (FLUSHED DOOR)

Pintu siram( Flushed Door) lebih kontemporari, pintu mudah licin pada kedua-dua belah pihak, dan umumnya diperbuat daripada papan lapis atau MDF.

Pintu Gudang (BARN DOOR)

Pintu-pintu gudang (Barn Door), sudah tentu, mula-mula ditemui di lombong. Tetapi mereka telah diterima pakai untuk pintu dalaman dan luaran di rumah kediaman, dan hebat untuk bilik-bilik dengan pendekatan konsep industri atau desa.

Pintu Panel (PANEL DOOR)

 Pintu panel adalah pintu yang paling biasa dilihat di rumah hari ini. Biasanya diperbuat daripada kayu atau MDF, mereka direka bentuk dengan corak klasik panel persegi.

Pintu Perancis (FRENCH DOOR)

Pintu Perancis mempunyai bingkai- sekitar satu atau lebih panel telus, biasanya dipenuhi dengan kaca atau bahan tembus berkabut. Terdapat banyak gaya dan saiz panel ini, yang semuanya bertujuan untuk memaksimumkan cahaya di dalam bilik.

Pintu Belanda (DUTCH DOOR)

Pintu Belanda dibahagikan dengan separuh mendatar, membolehkan separuh bahagian atas swing terbuka manakala separuh bawah tetap tertutup.

Pintu Buta (BLIND DOOR)

Pintu buta tidak mempunyai trim, pemegang atau engsel yang boleh dilihat. Mereka direka bentuk untuk sepenuhnya bergabung dengan dinding – pintu tersembunyi!

Kredit : http://redaijovision.blogspot.com

Baca : Dahulu Hanya Rumah Usang Kini Kembali Bersinar Dengan Wajah Yang baru.

𝗧𝗢𝗣 𝗢𝗡𝗘 𝗣𝗥𝗢𝗣𝗘𝗥𝗧𝗬 adalah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Kota Bharu, Kelantan. Syarikat ini dimiliki oleh 100% Melayu Bumiputra. Ramai yang kagum dengan rumah yang telah kami bina dengan harga yang ditawarkan. Spesifikasi rumah yang kami tawarkan dengan harga mampu milik tidak mampu ditawarkan oleh pemaju lain. Bagi kami, biar untung kecil, janji anda tersenyum puas apabila menerima kunci rumah!

Whatsapp team kami sekarang untuk lebih lanjut:

Wan Zailani
wasap.my/60139139191/rumah

Wan Izzat
wasap.my/60129029191/rumah

Faizi Izwan
wasap.my/60199004334/rumah

Haqif Azmi
wasap.my/60143347464/rumah

Farahani Razali
wasap.my/60145022150/rumah

𝐓𝐎𝐏 𝐎𝐍𝐄 𝐃𝐄𝐕𝐄𝐋𝐎𝐏𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐒𝐃𝐍 𝐁𝐇𝐃
📍 Lot 2007 Tingkat 1 Block JSection 37,
Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

📞 09 773 9191

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Archives