Betul Ke Kalau Laminate Geran Dikira Sebagai Rosak? πŸ€”

Betul Ke Kalau Laminate Geran Dikira Sebagai Rosak? πŸ€”

Beberapa hari ini tular tentang tindakan β€˜laminate’ geran tanah yang dianggap boleh merosakkannya dan perlu digantikan dengan geran baharu.

Hantaran yang tular itu mendakwa, pejabat tanah akan putuskan bahawa geran yang di β€˜laminate’ itu akan dikira rosak.

Merujuk kepada portal Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor, terdapat tiga kategori bagi permohonan geran hakmilik baharu, iaitu :

  • Permohonan Hakmilik Hilang,
  • Permohonan Hakmilik Rosak
  • Permohonan Hakmilik Hancur.

Permohonan Hakmilik Hilang

Hakmilik Hilang merupakan geran yang dipegang oleh tuan tanah atau pihak yang berkepentingan, ianya telah hilang dalam simpanan mereka. Sama ada hilang disebabkan kecurian ataupun kecuaian (miss place).

Anda boleh merujuk senarai semak permohonan hak milik hilang mengikut individu, syarikat swasta atau firma guaman dan jabatan kerajaan atau badan berkanun (yang tidak berobjektifkan keuntungan) di sini.

Permohonan Hakmilik Rosak

Permohonan Hakmilik Rosak, ia merupakan geran hak milik yang TELAH DIANGGAP ROSAK akibat bencana, dimakan usia atau telah β€˜dilaminate’ kan. Tempoh proses penggantiannya memakan masa sehingga dua minggu.

Prosedur permohonannya sama seperti permohonan hilang dan anda perlu membawa geran yang rosak itu ke jabatan ini (pejabat tanah dan geran negeri) untuk diproseskan permohonan gantian.

Permohonan Hakmilik Hancur

Permohonan Hakmilik Hancur, ia merupakan geran yang telah hilang dalam simpanan tuan tanah atau pihak berkepentingan. Dalam masa sama, SALINAN geran pendua yang disimpan di pejabat tanah juga turut telah hilang dan tiada maklumat.

Bagaimanapun, tempoh proses penggantiannya adalah selama sembilan bulan. Ia agak memakan masa yang begitu lama kerana memerlukan SIASATAN dan perlu melalui warta sebanyak dua kali. Ia juga turut melibatkan bantahan; sekiranya ada terhadap tanah yang dimaksudkan.

Baca : Banglo Khas Kepada Orang Kelantan Yang Pentingkan Kualiti

𝗧𝗒𝗣 π—’π—‘π—˜ 𝗣π—₯π—’π—£π—˜π—₯𝗧𝗬 adalah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Kota Bharu, Kelantan. Syarikat ini dimiliki oleh 100% Melayu Bumiputra. Ramai yang kagum dengan rumah yang telah kami bina dengan harga yang ditawarkan. Spesifikasi rumah yang kami tawarkan dengan harga mampu milik tidak mampu ditawarkan oleh pemaju lain. Bagi kami, biar untung kecil, janji anda tersenyum puas apabila menerima kunci rumah!

Kami di 𝗧𝗒𝗣 π—’π—‘π—˜ 𝗣π—₯π—’π—£π—˜π—₯𝗧𝗬 membina dan menjual rumah di Kelantan dan Terengganu. Rumah yang kami tawarkan lebih murah berbanding dengan kualiti yang kami tawarkan. Bahan yang kami gunakan untuk membina rumah adalah dari jenama-jenama terkemuka dan semestinya dengan kualiti terjamin!

Klik whatsapp team kami untuk bertanya lebih lanjut:

Wan Zailani
wasap.my/60139139191/rumah

Wan Izzat
wasap.my/60129029191/rumah

Faizi Izwan
wasap.my/60199004334/rumah

Haqif Azmi
wasap.my/60143347464/rumah

Farahani Razali
wasap.my/60145022150/rumah

π“πŽπ πŽππ„ πƒπ„π•π„π‹πŽππŒπ„ππ“ 𝐒𝐃𝐍 𝐁𝐇𝐃
πŸ“ Lot 2007 Tingkat 1 Block JSection 37,
Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

πŸ“ž 09 773 9191

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Archives