8 Jenis Pagar Rumah Berdasarkan Material Yang Berlainan

8 Jenis Pagar Rumah Berdasarkan Material Yang Berlainan

Tidak semua pagar dibuat sama. Adakah anda tahu perbezaan antara jenis pagar yang paling popular untuk halaman anda? Berikut adalah 8 jenis pagar yang harus anda ketahui jika anda mempertimbangkan pemasangan atau penggantian.

Jenis pagar yang anda pilih bukan sahaja memainkan peranan penting dalam reka bentuk luaran rumah anda, tetapi juga memberikan salah satu faedah terpenting dari semua kediaman iaitu keselamatan.

Pagar yang dipasang secara profesional memberikan rasa kediaman sebenar kepada setiap pemilik rumah yang kita semua mahukan. Pagar, sama ada kayu, rantai atau besi tempa, akan sangat mempengaruhi perasaan anda di rumah. Lihat semua pilihan pagar halaman anda, termasuk beberapa pilihan pagar murah di bawah.

Jenis Pagar

Sebelum kita memasuki semua pilihan pagar halaman, anda harus mengetahui pilihan anda. Jenis pagar yang paling popular adalah :

  • Aluminium
  • Kayu
  • PVC
  • Besi Tempa
  • Vinil
  • Pautan Rantai
  • Buluh
  • Tanaman

Pagar Aluminium

Salah satu jenis pagar yang paling asas dan menarik adalah aluminium. Walaupun ia tidak memberikan jumlah keselamatan yang banyak dicari oleh pemilik rumah di pagar, ia agak bebas penyelenggaraan dan pada dasarnya boleh kelihatan seperti jenis lain yang dibincangkan dalam artikel ini. Satu-satunya penyelenggaraan akan dilakukan semasa pemasangan apabila anda memilih untuk melukis dan menghiasnya. Namun, seiring dengan keselamatan, ia tidak sekuat yang anda fikirkan.

Pagar Kayu

Kayu adalah jenis pagar yang paling popular. Bukan hanya memberi privasi kepada pemilik rumah dengan ketinggian pagar kayu, tetapi mereka juga merupakan salah satu pilihan yang lebih menarik di pasaran. Berhati-hatilah bahawa ketinggian dan ukuran pagar anda akan mempengaruhi harga. Semakin banyak kayu yang anda perlukan, semakin mahal projek itu. Selain itu, seperti semua pagar, mereka memerlukan beberapa saat untuk dipasang. Oleh itu, pagar yang lebih kecil jelas akan lebih murah daripada yang lebih besar.

Di sisi positifnya, pagar kayu dapat bertahan seumur hidup di rumah anda. Sama seperti lantai kayu keras, kualiti pagar anda sangat bergantung pada jenis kayu yang anda pilih.

Pagar PVC

Walaupun banyak pagar yang direka untuk privasi atau hiasan secara tradisinya dibuat daripada kayu, pagar PVC telah menjadi sangat popular (PVC bermaksud Polyvinyl Chloride).

Pagar ini sama sekali tidak memerlukan penjagaan. Reka bentuk ini tidak perlu berwarna, kerana warna mereka akan mengekalkan rupa asalnya dan selepas bertahun-tahun. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan ialah melakukan pembersihan basah dari habuk;

Pagar Besi Tempa

Besi tempa menampilkan kesan hunian yang megah dan klasik. Biasanya besi tempa dilengkapi dengan ukiran dan warna-warna cat yang menarik, misalnya warna hitam, emas, dan tembaga. Jika rumah Anda berukuran besar, jenis pagar yang satu ini sesuai untuk menyempurnakan rumah anda.

Walaupun pagar besi tempa kuat dan cantik, ia memerlukan pemeliharaan berterusan. Sekiranya anda ingin mengekalkan keindahannya, pagar besi tempa perlu dicat semula setiap dua hingga tiga tahun.

Pagar Vinil

Selain daripada kos, pagar vinil adalah elit ketika datang ke kategori lain. Sebenarnya, pagar vinil hampir lima kali lebih kuat dan empat kali lebih fleksibel daripada pagar kayu yang setanding.

Pagar vinil bebas penyelenggaraan dan tahan terhadap cat, yang membolehkan anda membersihkan kotoran yang tidak diingini dengan mudah. Yang anda perlukan hanyalah mencuci menggunakan sabun agar kelihatan lebih baik seperti baru.

Memasang pagar vinil mungkin kos yang lebih tinggi, tetapi memandangkan kos penyelenggaraan yang rendah dan jangka hayat yang panjang, pagar vinil lebih murah daripada banyak jenis pagar lain.

Pagar Pautan Rantai

Pagar pautan rantai tidak menambah banyak privasi ke rumah, tetapi menjalankan fungsi asas pagar yang lain dengan cukup baik.

Sering kali, pemilik rumah menambah banyak pokok renek, bunga, tanaman merambat atau bahkan papan privasi di luar pagar rantai. Bukan ini akan menambahkan lagi keselamatan di kediaman anda, tetapi menambah privasi. Mana-mana pemilik rumah boleh memotong pandangan jiran mereka dengan sedikit kreativiti.

Pagar Buluh

Seperti lantai kayu keras, pagar buluh mulai melangkah di pasaran. Ia boleh ditanam secara semula jadi,ia adalah salah satu pilihan paling mesra alam dan menarik di pasaran.

Terdapat tiga gaya untuk pagar buluh: buluh hidup, tebu buluh dan buluh bergulung. Buluh bergulung dan tebu menggunakan tiang yang dihubungkan bersama yang agak lebih kuat daripada buluh hidup. Buluh hidup boleh tumbuh hingga satu kaki setahun.

Pagar Dari Tanaman

Tanaman yang akan dijadikan pagar harus mudah dipotong, pertumbuhannya cepat, dan tahan terhadap perubahan cuaca. Kalau anda ingin menggunakan jenis pagar yang unik ini untuk rumah, luangkan masa untuk memotong pagar tanaman anda secara berkala agar tetap dalam bentuk dan pertumbuhan maksimum.

Baca : 18 Beautiful Kitchen Colors with Dark Cabinets

Kami di 𝗧𝗢𝗣 𝗢𝗡𝗘 𝗣𝗥𝗢𝗣𝗘𝗥𝗧𝗬 membina dan menjual rumah di Kelantan dan Terengganu. Rumah yang kami tawarkan lebih murah berbanding dengan kualiti yang kami tawarkan. Bahan yang kami gunakan untuk membina rumah adalah dari jenama-jenama terkemuka dan semestinya dengan kualiti terjamin!

Atau ingin membina rumah di atas tanah sendiri? Kami di 𝗧𝗢𝗣 𝗢𝗡𝗘 𝗣𝗥𝗢𝗣𝗘𝗥𝗧𝗬 sedia membantu merealisasikan impian anda untuk memiliki mahligai idaman yang di impikan.

Klik whatsapp team kami untuk bertanya lebih lanjut:

Wan Zailani
wasap.my/60139139191/rumah

Wan Izzat
wasap.my/60129029191/rumah

Faizi Izwan
wasap.my/60199004334/rumah

Haqif Azmi
wasap.my/60143347464/rumah

Farahani Razali
wasap.my/60145022150/rumah

𝐓𝐎𝐏 𝐎𝐍𝐄 𝐃𝐄𝐕𝐄𝐋𝐎𝐏𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐒𝐃𝐍 𝐁𝐇𝐃
📍 Lot 2007 Tingkat 1 Block JSection 37,
Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

📞 09 773 9191

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Archives