3 Langkah Pembinaan Struktur Untuk Kerangka Bumbung

3 Langkah Pembinaan Struktur Untuk Kerangka Bumbung

Apa itu bumbung ?

Bumbung ialah komponen struktur bangunan yang paling atas di setiap struktur rumah atau bangunan. Bumbung ini menutup dan melindungi bangunan daripada kesan cuaca seperti hujan, panas dan matahari.

Bumbung terdiri daripada rangka dan penutup bumbung. Rangka bumbung diperbuat daripada kayu, keluli atau komposit.

Pemilihan jenis bumbung adalah berdasarkan ciri-cirinya yang berikutnya.

1. Rekabentuk
2. Kekuatan
3. Ketahanan
4. Bahan penetap
5. Perintang api
6. Perintang cuaca

Fungsi Kerangka Bumbung :

Fungsi rangka bumbung adalah untuk menyokong penutup bumbung. Penutup bumbung pula terdiri daripada kepingan zink, aluminium, genting dan poli karbonat.

Kerangka Bumbung akan dibina setelah selesai pembinaan kekuda.

Kerangka bumbung boleh dibina daripada keluli dan kayu. Kerangka yang menggunakan kayu, kerangka ini akan dibuat selepas pembinaan tiang atas. Plat tembok akan diletakkan di atas tiang atas dan dipakukan. Perantara antara tiang atas ke tiang atas yang lain akan dipasangkan kekuda.

3 Langkah Untuk Membuat Kerangka Bumbung.
Langkah 1 : Merangka Bumbung

Sekiranya anda ingin membina bumbung, anda mempunyai dua pilihan penting untuk membuat reka bentuk sebelum anda memulakan gaya bumbung apa yang anda mahukan dan dari tiang mana anda mahu membinanya.

Terdapat banyak gaya bumbung yang berbeza, ada yang agak sederhana dan yang lain lebih kompleks, bergantung pada bentuk rumah dan masalah praktikal yang lain. Cara anda membina bumbung dan merancang pembinaannya bergantung kepada bagaimana anda mahu ia muncul.

Beberapa gaya bumbung asas merangkumi:
 • Bumbung berbentuk A. Mereka tinggi, simetri dan memerlukan pembinaan hanya satu jenis balok.
 • Bumbung dengan gable. Gable adalah bahagian atap yang memanjang dari dinding, tegak lurus ke bumbung.
 • Bumbung Perancis. Dengan memasukkan sendi baru di setiap kasau, bumbung Perancis condong untuk membolehkan ruang tinggal di kawasan bumbung.
 • Bumbung gable. Bumbung ini lereng di semua sisi, mewujudkan kesan dinamik untuk rumah, tetapi yang memerlukan sebilangan besar pembinaan rakit dengan pelbagai ukuran untuk membuat cerun.
Langkah 2 : Memotong Kasau

Beli lebih banyak kayu daripada yang anda perlukan. Secara amnya, kayu konifer yang padat, seperti pinus kuning atau cemara, lebih baik memberikan sokongan yang diperlukan. Anda memerlukan banyak daripadanya. Setelah anda mengambil ukuran, anda seharusnya dapat mengira anggaran jumlah kayu yang anda perlukan untuk projek itu, dan memesan cukup untuk menampung sisa dan kesilapan.

 • Untuk mengekalkan berat badan ringan, papan 5 x 10 cm boleh diterima, asalkan pendakap dan sambungan anggota badan yang anda hitung tepat. Untuk bumbung yang lebih besar atau projek yang lebih rumit, kayu yang lebih padat mungkin diperlukan.
 • Walaupun lebih mahal, sangat mustahak untuk memperoleh kayu berkualiti tinggi dari serat lurus yang sangat padat, dirawat dengan baik dan lurus seperti anak panah. Sekiranya anda membina bumbung untuk rumah, kayu itu mestilah berkualiti tinggi. Elakkan perpecahan, simpul dan hujung yang pecah ketika memilih kayu.
Ukur dan potong setiap segmen dengan ukuran yang betul. 

Tanpa perlu bimbang menandakan pemotongan tempat duduk anda, anda boleh memotong setiap segmen yang menuju ke kasau ke dimensi berfungsi, jika perlu, meninggalkan panjang tambahan sekurang-kurangnya 30 cm (lebih baik 60 cm) di setiap hujungnya.

Letakkan kayu anda di dudukan gergaji dan ukur setiap bahagian kasau, simpan dalam timbunan yang terpisah mengikut jenis. Anda boleh menggunakan gergaji bulat untuk membuat potongan. Rabung dan segmen bawah biasanya boleh dipotong ke dimensi yang betul.

 • Semasa memotong rabung (papan pusat yang menghubungkan kedua-dua sisi kekuda), pastikan untuk mengukur ketinggian di atas pangkal dan tandakan di atasnya. Semasa mengukur rabung, penting untuk anda mengira lebar kayu di segmen pepenjuru kasau.
 • Sekiranya kayu yang anda beli sudah lebih kurang ukurannya tepat, anda tidak perlu risau untuk memotongnya. Mulailah dengan membuat potongan kerusi agar sesuai dengan mereka dan potongnya mengikut keperluan.
Langkah 3 : Mengangkat Kasau

Angkat rabung di tempatnya dan selamatkan, pasangkannya jika perlu. Sebelum mengangkat kasau dan mula memasangnya di dinding, penting untuk memasang rabung di tempat di seluruh lebar dinding, untuk menyokong titik tengah setiap kekuda. Ini hanyalah sekeping kayu panjang yang akan menahan setiap kasau di tengahnya.

Anda mungkin perlu menyandarkannya dari bawah juga. Mungkin juga penting untuk memasang rabung tambahan di sepanjang dinding, untuk menyediakan permukaan tambahan di mana rangka dipasang.

Ukur dan tandakan plat sokongan untuk setiap kasau. Secara umum, kasau mesti diletakkan sekurang-kurangnya setiap 60 cm, untuk mempunyai daya tahan dan keselamatan maksimum. Plat sokongan adalah batang logam kecil yang akan menahan kekuda di dinding.

Sekiranya anda membuat pemotongan tempat duduk, anda mungkin tidak perlu menggunakan penyokong, tetapi sebaiknya menggunakannya. Perbaiki di tempat sesuai dengan ukuran anda.

Sokong setiap tiang terbalik pada garis dinding dan pasangkannya ke tempatnya. Apabila anda sudah bersedia untuk memasang kasau, pasangkan setiap hujung terbalik di dinding, menggunakan sekurang-kurangnya tiga atau empat pembantu untuk menopang berat tangga.

Pasang setiap kasau ke tempatnya dengan mengikat tali di bahagian atas dan menariknya dari lantai, bergerak dari kasau yang sudah anda duduk. Ini adalah proses yang sukar dan memerlukan bantuan beberapa orang lain untuk melaksanakannya dengan betul.

Pasang dan letakkan pendakap pada setiap kasau. Paku balok garisan ke plat sokongan, periksa penempatannya dengan meratakan tukang kayu. Bergantung pada ukuran bumbung yang anda buat, sokongan yang lebih rendah mungkin diperlukan, terutama untuk projek pembinaan yang lebih besar atau komersial.

Apabila anda mempunyai beberapa kekuda di tempat, pasangkan pendakap terakhir anda di atas tiang gerbang kedua di sepanjang bahagian atas, pasangkan pada kekuda yang lain. Ini akan membantu memastikan segalanya tetap rata dan lurus.

Ratakan kasau, jika perlu, dan pasangkan plat pendakap. Plat frechal digunakan untuk menghubungkan dinding ke hujung setiap kasau. Walaupun tidak begitu diperlukan, banyak tukang kayu akan menggunakannya untuk tujuan estetik dan sokongan tambahan.

Dengan meratakan tukang kayu, lukiskan garis aras di bahagian bawah penutup rabung pertama, sesuaikan sehingga mencapai hujung atap. Letakkan tanda di sana, buat pengukuran yang sama pada flap rabung terakhir dan lukiskan garis lurus yang menghubungkan dua titik, tandakan bahagian bawah semua penutup rabung, potong dengan gergaji bulat, jika anda belum melakukannya semasa anda berada memotong kasau pada asalnya. Potong dan paku papan lapis yang terbelah ke kasau, memanjangkan, jika perlu, di hujung untuk membolehkan penonjolan.

Pasang pelapik bumbung. Setelah memasang dan memasang semua kasau, anda sudah bersedia untuk mula memasang lapisan pelapik bumbung – pada dasarnya hanya papan lapis, di mana penutup akhir dan jubin akan dipasang – memaku ke bahagian luar kasau dengan betul. Bergantung pada bentuk bumbung, jumlah dan bentuk lapisan mungkin berbeza.

 • Mulakan lapisan di bahagian bawah kekuda, letakkan kepingan pertama di setiap hujungnya, kemudian pindahkan ke sisi lain, sehingga jahitannya akan terhuyung-huyung dan bumbungnya akan kuat.
Petua
 • Sekiranya anda memotong kekuda anda sendiri, pastikan untuk menambah pemotongan paip, di mana kekuda akan bersambung dengan rabung, dan lekuk plumb, di mana kekuda akan bersentuhan dengan dinding.
 • Jangan tanggalkan pendakap sehingga strukturnya lengkap.
 • Rabung mesti lebih lebar daripada kasau, yang memungkinkannya menopang berat.
 • Untuk projek bersaiz penuh, seperti bumbung rumah, anda mungkin perlu menyewa kenderaan industri untuk meletakkan kasau di tempatnya.
 • Tanpa kenderaan pembinaan, proses mengangkat kasau memerlukan beberapa orang dan mungkin tangga luaran sementara.
 • Sentiasa pastikan mendapat izin bangunan yang sesuai.
 • Semasa menentukan bentuk bumbung, dapat membantu membangun model struktur berskala kecil.

Kredit : 10steps

Banglo Khas Kepada Orang Kelantan Yang Pentingkan Kualiti

Ingin membeli rumah di Kelantan? Atau ingin membina rumah di atas tanah sendiri? Kami di ๐—ง๐—ข๐—ฃ ๐—ข๐—ก๐—˜ ๐—ฃ๐—ฅ๐—ข๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—ง๐—ฌ sedia membantu merealisasikan impian anda untuk memiliki mahligai idaman yang di impikan.

๐—ง๐—ข๐—ฃ ๐—ข๐—ก๐—˜ ๐—ฃ๐—ฅ๐—ข๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—ง๐—ฌ adalah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Kota Bharu, Kelantan. Syarikat ini dimiliki oleh 100% Melayu Bumiputra. Ramai yang kagum dengan rumah yang telah kami bina dengan harga yang ditawarkan.

Spesifikasi rumah yang kami tawarkan dengan harga mampu milik tidak mampu ditawarkan oleh pemaju lain. Bagi kami, biar untung kecil, janji anda tersenyum puas apabila menerima kunci rumah!

klik untuk whatsapp:

Wan Zailani
wasap.my/60139139191/rumah

Wan Izzat
wasap.my/60129029191/rumah

Faizi Izwan
wasap.my/60199004334/rumah

Haqif Azmi
wasap.my/60143347464/rumah

Farahani Razali
wasap.my/60145022150/rumah

๐“๐Ž๐ ๐Ž๐๐„ ๐ƒ๐„๐•๐„๐‹๐Ž๐๐Œ๐„๐๐“ ๐’๐ƒ๐ ๐๐‡๐ƒ
๐Ÿ“ Lot 2007 Tingkat 1 Block JSection 37,
Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.

๐Ÿ“ž 09 773 9191

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Archives